Visos kategorijos
Visuomenė

Kaip nuotolinis darbas veikia aplinką

How remote work impacts the environment.
Ar žinojote? Vos viena nuotolinio darbo diena per savaitę gali reikšmingai sumažinti jūsų anglies pėdsaką. Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) 2020 m. tyrimas atskleidė stulbinantį faktą: tokiu būdu galite sumažinti su kelionėmis į darbą susijusį CO₂ išmetimą net 10 proc. per metus! Be to, nuotolinis darbas gali teigiamai veikti aplinką ir kitais, kartais net netikėtais būdais.

Mažiau kelionių į darbą = daugiau laiko jums, švaresnė planeta visiems

Dirbdami nuotoliniu būdu, ne tik turėsite daugiau laiko sau, bet ir sumažinsite važinėjimą automobiliais, taip prisidėdami prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų, ypač anglies dioksido (CO₂), mažinimo.

Kaip jau minėjome, dirbdami namuose vos vieną dieną per savaitę, su kelionėmis į darbą susijusį CO₂ išmetimą galite sumažinti 10 proc. per metus. O dabar įsivaizduokite, jei dirbtumėte namuose dvi ar tris dienas per savaitę – nauda aplinkai būtų daug kartų didesnė!

Net viešasis transportas, nors ir ekologiškesnis nei automobilis, tampa dar efektyvesnis, kai juo naudojasi mažiau žmonių. Mažesnis keleivių skaičius reiškia, kad autobusams ir traukiniams nereikia dirbti visu pajėgumu, todėl sumažėja energijos sąnaudos, išmetamųjų teršalų kiekis ir sunaudojamo kuro kiekis.

Reduced commuting and pollution due to remote work.

Mažesnės biurų patalpos = energijos taupymas ir mažesnė tarša

Vis daugiau darbuotojų renkasi darbą iš namų, o įmonės atranda naujų galimybių optimizuoti savo biurų erdves. Mažinant biurų plotą, mažėja ir energijos poreikis – sutaupoma šildymui, vėsinimui bei apšvietimui. Tai ne tik taupo išteklius, bet ir prisideda prie švaresnės aplinkos. „Global Workplace Analytics“ tyrimas atskleidė, kad sumažinus biuro patalpas, su pastatu susijusių išmetamųjų teršalų kiekį galima sumažinti net iki 30 procentų.

Akivaizdu, kad nuotolinio ir hibridinio darbo modeliai atveria kelią tvaresnei ateičiai, kurioje mūsų planeta galėtų lengviau atsikvėpti.

Gyvenamosios vietos kaita = miestų atgimimas, gamtos klestėjimas

Dideli miestai, nors ir vilioja karjeros galimybėmis, susiduria su rimtomis problemomis: oro tarša, triukšmu, spūstimis ir per dideliu gyventojų tankiu. Šis srautas į didmiesčius ne tik pablogina gyvenimo kokybę juose, bet ir palieka nuošalyje kitas, potencialiai patrauklias vietoves.

Tačiau ar įmanoma suderinti miestų teikiamas galimybes su tvaresniu gyvenimu?

Tikrai taip! Darbuotojai, galėdami dirbti iš bet kurios vietos, gali taip pat pasirinkti gyventi bet kur. Tai nebūtinai turi būti pilkas, užterštas miestas. Dėl to daugiau žmonių gali rinktis gyventi mažiau perpildytuose miestuose ar kaimo vietovėse, taip tolygiau pasiskirstydami ir mažindami aplinkosauginį spaudimą miestų centrams.

Šis pokytis leidžia miestams kurti daugiau žaliųjų erdvių, gerinti oro kokybę, mažinti triukšmo taršą ir didinti biologinę įvairovę. Puikus pavyzdys – Oslas, Milanas, Barselona, Niujorkas. Šie miestai investuoja į ekologiškesnę infrastruktūrą: mažina automobilių eismą, kuria pėsčiųjų zonas su žaluma ir dviračių takais.

Geographic redistribution and biodiversity due to remote work.

Efektyvesnis atliekų tvarkymas namuose

Nors kai kurios įmonės, tokios kaip Paysera, rodo pavyzdį įgyvendindamos perdirbimo iniciatyvas darbo aplinkoje, ne visi darbdaviai skiria tam pakankamai dėmesio. Be to, net ir geriausių ketinimų vedamiems, ne visiems biurams pavyksta rūšiavimą paversti kasdiene rutina.

Tačiau namuose jūs visiškai kontroliuojate situaciją. Galite susikurti efektyvią ir individualią sistemą, kuri idealiai atitiks jūsų poreikius. Be to, namuose išvengsite tipiškų biuro atliekų: kalnų popieriaus, vienkartinių plastikinių puodelių poilsio kambaryje ir kitų šiukšlių. Mažiau žmonių biure taip pat reiškia mažesnį elektronikos, baldų ir kitų eksploatacinių medžiagų poreikį, o tai tiesiogiai mažina gamybą ir su ja susijusią taršą.

Sveikesnė mityba ir mažiau atliekų

Dirbant biure maisto užsakymas išsinešimui tampa įprastu ritualu. Tačiau už šio patogumo slypi ir problemos: perteklinės pakuotės, didesnės išlaidos ir augantis plastiko atliekų kalnas.

Dirbant namuose atsiveria galimybė rinktis sveikesnę, ekonomiškesnę ir ekologiškesnę alternatyvą – gaminti maistą patiems. Be to, išnyksta rūpestis dėl maisto gabenimo – juk šaldytuvas vos už kelių žingsnių!

Takeaway food with excess packaging compared to healthier home-cooked meals.

Ar Paysera suteikia nuotolinio arba hibridinio darbo galimybes?

Paysera aktyviai skatina lankstų požiūrį į darbo vietą. Didžioji dalis mūsų komandos sėkmingai dirba nuotoliniu arba hibridiniu būdu, nes tikime, kad produktyvumas priklauso ne nuo vietos, o nuo žmogaus. Be to, tai puikiai dera su mūsų tvirta politika investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius ir ekologiškas iniciatyvas.

Tačiau pripažįstame, kad kai kurioms pareigybėms būtinas fizinis buvimas biure. Todėl stengiamės, kad mūsų darbo erdvės būtų ne tik patogios ir jaukios, bet ir ekologiškos. Biuruose diegiame žaliąsias iniciatyvas, tokias kaip efektyvus atliekų rūšiavimas ir atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimas. 

Mūsų filosofija paprasta: nesvarbu, ar dirbate iš namų, ar biure – svarbiausia rezultatai ir darbuotojų gerovė.

Susiję straipsniai

#
Visuomenė

7 kūrybiški būdai, kaip pakartotinai panaudoti senus biuro daiktus

Vis daugiau žmonių visame pasaulyje sąmoningai renkasi tvaresnius produktus. Tačiau ar žinojote, kad suteikdami antrą gyvenimą seniems daiktams taip pat galite prisidėti prie planetos išsaugojimo? Šiame blogo įraše pateiksime linksmų ir kūrybiškų patarimų, kaip sumažinti atliekų kiekį ir išradingai pakartotinai panaudoti senus biuro daiktus.

#
Visuomenė

Paprasti žingsniai link tvaresnės darbo vietos

Tvarių praktikų diegimas darbo vietoje prasideda nuo įpročių keitimo. Jūsų darbovietė gali tapti ekologiškų iniciatyvų centru, o jūs – pokyčių varomąja jėga. Džiaugiamės galėdami pasidalinti savo patirtimi ir padėti jums žengti link draugiškesnės aplinkai ateities.

#
Visuomenė

Žodžio „ačiū“ galia įmonėje

Nuostabus jausmas, kai kažkas tikrai įvertina jūsų sunkų darbą ir suranda laiko pasakyti „ačiū“, tiesa? Galbūt kai kuriems žmonėms atrodo, kad už atliktą darbą užtenka atlyginimo. Tačiau mes nesutinkame. Ištarti gerą žodį užtrunka vos akimirką, tačiau tai padeda kurti stiprius, ilgalaikius darbo santykius. Tad aptarkime mūsų naują iniciatyvą, skirtą skatinti darbuotojus palaikančią darbo aplinką.