Всички категории

Подценени и надценени SEO стратегии за привличане на купувачи към електронен магазин

Underrated and overrated SEO strategies for attracting buyers to an e-shop.
Търсите начини органично да издигнете своя електронен магазин до водещи позици в търсачката Google? SEO експерт споделя печеливши и ефективни SEO стратегии в уебинара "Разговори за електронна търговия". Каним Ви да получите ценна информация за приоритетите на Google и да научите как да приложите тези принципи към Вашия бизнес.

Основи на SEO

Преди да се потопите в конкретни съвети, изключително важно е да разберете, че SEO е дългосрочна стратегия, за разлика от платената реклама, при която резултатите могат да се видят почти веднага. При SEO търпението е от ключово значение, тъй като ползите често изискват време, за да се материализират. Обичайно е да не виждате значителни резултати в продължение на няколко месеца, така че поддържането на дългосрочна перспектива е важно.

Какво е SEO?

SEO (Search Engine Optimisation) или оптимизацията за търсачки е стратегически процес, насочен към подобряване на видимостта на Вашия уебсайт в търсачки като Google. Чрез подобряване на класирането на Вашия сайт на страниците с резултати от търсенето, SEO помага за привличането на повече потребителски трафик и потенциални купувачи.

Как работи SEO?

Търсачките оценяват Вашия уебсайт и бранд (марка), като ги сравняват с други подходящи източници. След това те класират тези уебсайтове въз основа на стойността, която предоставят на потребителите при търсене. SEO не е бързо решение – това е постепенен процес, фокусиран върху предоставянето на стойност на Вашата аудитория. Незабавните резултати са редки. Вместо това мислете за SEO като за дългосрочна инвестиция в потребителското изживяване и качеството на съдържанието на Вашия уебсайт.

Търсачки

Що се отнася до търсачките, Google се откроява със зашеметяващите 93% пазарен дял. Това естествено повдига въпроса: струва ли си да инвестирате време и ресурси в други търсачки?

Фокусирането върху Google е полезно не само поради огромното му доминиране на пазара, но и защото други търсачки се стремят да настигнат напредналите алгоритми на Google. Много от правилата и факторите, които влияят върху класирането при търсене на други платформи, са моделирани според практиките на Google.

Преди десетилетие манипулирането на алгоритмите на Google за повишаване на класирането на уебсайт чрез технически трикове беше сравнително лесно. Към 2011 г. обаче Google значително подобри способността си да открива и противодейства на подобни манипулации. Както е илюстрирано на графиката по-долу, алгоритъмът на Google непрекъснато се подобрява през годините.

#

Кои SEO действия са надценени и кои са полезни?

Нека започнем с това какво не трябва да правите, за да постигнете най-добрите SEO резултати за Вашия електронен магазин.

ИЗБЯГВАЙТЕ да правите SEO, когато Вашият електронен магазин не е готов

Ето няколко признака, които показват, че електронният Ви магазин все още не е готов за SEO действия:

  1. Ограничена продуктова гама. Ако продавате само един или няколко продукта, докато Вашите конкуренти предлагат десетки или дори стотици, електронният Ви магазин може да не е достатъчно конкурентен за ефективно SEO.
  2. Липса на категории. Наличието на малко или никакви продуктови категории може да бъде недостатък, особено ако конкурентите Ви имат добре организирани и многобройни категории.
  3. Вашите продукти се открояват. Ако предлагате различни продукти, насочването по общи ключови думи може да не е ефективно. Например, ако продавате екологични бутилки за вода, но се стремите да се класирате за ключовата дума „бутилки за вода“, трябва да анализирате пазара. Определете дали потребителите, които търсят „бутилки за вода“, търсят конкретно екологични опции или по-широк избор. Ако конкурентите Ви не се фокусират върху нишови продукти като Вашия, това може да означава, че електронният Ви магазин все още не е готов за SEO действия.

ИЗБЯГВАЙТЕ пренебрегването на техническите аспекти

Техническите аспекти са от решаващо значение от самото начало и колкото по-бързо се организират, толкова по-добре за проекта. В този контекст трябва внимателно да изберете системен шаблон. Преценете дали е бърз, способен да изпълни всички Ваши цели и дали системата за управление на съдържанието включва всички необходими функции. Забавянето на създаването на техническата основа може да доведе до увеличаване на разходите по-късно.

ИЗБЯГВАЙТЕ да предпочитате количеството пред качеството

Погрешно е схващането, че SEO се състои в това да "натъпчете" сайта си с възможно най-много съдържание и възможно най-много ключови думи. В действителност SEO дава приоритет на стойността пред обема. Прекомерното съдържание може да претрупа Вашия сайт, което затруднява потребителите да намерят продукти или друга важна информация, което в крайна сметка ще навреди на резултатите Ви.

Google е вещ в откриването на претоварване с ключови думи и потребителите могат лесно да забележат неестествен текст. Вместо това се съсредоточете върху създаването на ценно, удобно за потребителя съдържание, което наистина отговаря на нуждите на Вашата аудиторияe.

SEO content and keywords.

ИЗБЯГВАЙТЕ да разчитате на евтини външни връзки

Външните връзки са хипервръзки от други уебсайтове, които водят до вашия сайт. Тези връзки обикновено се добавят, когато други сайтове препращат или обсъждат вашето съдържание. Въпреки че външните връзки са полезни за SEO, тяхното качество е от решаващо значение.

Висококачествените външни линкове могат значително да подобрят Вашето SEO класиране. Колкото по-реномирани и подходящи са връзките, толкова по-добри ще бъдат Вашите SEO резултати. Въпреки това, разчитането на връзки с ниско качество може да доведе до два основни проблема:

  1. Нарушение на правилата на Google: указанията на Google забраняват купуването на връзки. Ако бъде установено нещо подобно, Вашето SEO класиране може да падне.
  2. Загубени ресурси: закупуването на евтини връзки с ниско качество може да бъде загуба на пари, тъй като Google може просто да пренебрегне тези линкове, без да осигури полза за Вашите SEO усилия.

ИЗБЯГВАЙТЕ използването на други остарели SEO стратегии, забранени от Google

Outdated SEO strategies prohibited by Google.

Основни принципи за успешно SEO

Фокусирането единствено върху това какво да не правите ще Ви даде само част от картината, когато става въпрос за постигане на добри SEO резултати за Вашия електронен магазин. За да успеете наистина, трябва да знаете конкретните практики, които работят. Нека обсъдим тези ефективни стратегии:

Ефективна SEO стратегия № 1: Силна техническа основа

За да осигурите силна техническа основа за Вашия електронен магазин, съсредоточете се върху следните ключови области:

  • Адаптивен дизайн на уебсайт. Вашият уебсайт трябва да има интерактивен дизайн, който се адаптира безпроблемно към телефони, таблети и компютри. Това гарантира удобно и приятно пазаруване за потребителите на всички устройства.
  • SSL сертификат. Уверете се, че адресът на уебсайта Ви започва с HTTPS. „S“ означава, че Вашият сайт има SSL сертификат.
  • Възможности за индексиране и обхождане. Това обикновено изисква опитен програмист или специалист, който да провери дали страниците Ви са правилно индексирани и видими в резултатите от търсенето с Google.
  • Скорост на зареждане. Оптимизирайте уебсайта си за бързо зареждане. Използвайте бърз сървър, компресирайте изображения, без да жертвате качеството, и минимизирайте излишния код.
  • Удобна за SEO URL структура. Уверете се, че URL адресите на Вашия уебсайт са ясни, кратки и статични. Избягвайте двусмислени символи и поддържайте URL адресите последователни, за да подобрите четливостта на търсачките и навигацията на потребителите.
  • Избягване на дублирано съдържаниеt. Уверете се, че Вашият сайт няма дублиращи се страници с еднакво съдържание, но различни адреси. Ако са необходими дубликати, използвайте канонични тагове или други методи за разграничаване между тях.
The technical SEO aspects for an e-shop.

Ефективна SEO стратегия № 2: Разширен асортимент

Предлагането на разнообразна и подходяща гама от продукти, заедно с широк избор от категории, може значително да повиши SEO класирането на Вашия електронен магазин.

Ефективна SEO стратегия № 3: Внимателно планирано дърво на категориите

Избягвайте категории с еднаква стойност. Уверете се, че Вашето дърво на категории има логичен поток и съдържа подходящи ключови думи. Избягвайте да се опитвате да класирате няколко категории с една и съща ключова дума, тъй като това може да обърка Google и нито една категория да не се класира добре. Вместо това разграничете ясно категориите, за да установите основна.

Оптимизирайте категориите. Стремете се към баланс в ширината и дълбочината на категорията. За широки категории помислете дали да ги разделите на по-тесни, по-конкретни подкатегории. Обратно, ако една категория е твърде стеснена с малко продукти и ниско търсене, може да е полезно да я обедините в по-широка категория. Например, ако имате категориите „Мобилни телефони“ и „Аксесоари за мобилни телефони“, но няма достатъчно търсене за тях поотделно, помислете дали да ги комбинирате в една категория.

Управление на видимостта на менюто. Не е необходимо всички категории да се показват в главното меню. Предвид ограниченото пространство е важно да не го претоварвате. Можете стратегически да създадете връзка със скрити категории от други страници.

SEO tips for planning your e-shop categories.

Ефективна SEO стратегия № 4: Оптимизация на категории

Осигурете различни заглавия за потребителите и търсенията с Google. Потребителите, които вече разглеждат уебсайта Ви, са запознати с Вашия сектор и знаят какъв продукт да очакват. За тези потребители са достатъчни кратки имена на категории като „Играчки“ или „Играчки за деца“. Въпреки това хората, които търсят в Google и се опитват да решат кой магазин да посетят, се нуждаят от по-широки заглавия. Направете тези заглавия по-ясни и по-различни от Вашите конкуренти.

Използвайте както популярни кратки, така и дълги ключови думи. Ако имате основна ключова дума, не забравяйте второстепенните, които биха били по-малко конкурентни. Например „Играчки“ и „Играчки за деца“ – последната първоначално ще се класира по-високо, докато основната ключова дума ще придобие популярност с течение на времето, когато авторитетът на Вашия сайт нарастне.

Внедрете елементи, които подобряват потребителското изживяване. Удобната навигация, филтри, прегледи и други функции, които подобряват потребителското изживяване, са от съществено значение.

Ефективна SEO стратегия № 5: Оптимизация на продукти и изображения

Осигурете информативни, полезни и уникални описания на продуктите. Често срещана грешка е копирането на описания от доставчици и други уебсайтове. Google високо цени оригиналното съдържание и дублиращите се описания, срещащи се и другаде, могат да навредят на класирането Ви в търсачките. Ако управлявате голям асортимент и пренаписването на всяко описание от нулата е непрактично, помислете за добавяне на допълнителен текст, за да осигурите допълнителна стойност.

Можете също така да оптимизирате продукти и изображения, като използвате уникални изображения и техните кодови описания (ALT текстове), както и предоставяне на предложения за подобни продукти.

SEO product and image optimisation.

Ефективна SEO стратегия № 6: Блог (публикации в блог)

Създаването на информационно съдържание по теми, свързани с Вашата област, може значително да повиши тематичния Ви авторитет. Като предоставяте директни отговори за Вашия бизнес и безпроблемно интегрирате продуктите си във Вашите статии, можете да привлечете и ангажирате аудиторията си по-ефективно. Някои системи за управление на съдържанието, включително Shopify, предлагат вградени функции за блогове, които да Ви помогнат да започнете.

Ефективна SEO стратегия № 7: Markup схема

  • Показване на продуктови спецификации при търсене.
  • Показване на цените и рейтингите на продуктите.
  • Показване на често задавани въпроси.

Ако Вашите конкуренти не са възприели тази стратегия, Вие имате златна възможност да разграничите своите предложения и да предоставите изчерпателна информация директно на потенциални клиенти.

Display of e-shop products.

Ефективна SEO стратегия № 8: Подобряване на потребителското изживяване

  • Предоставете опция за отзиви.
  • Добавете филтри и сортиране.
  • Активиране на удобно пазаруване („Добавяне в количката“, „Изчерпано“ и др.).
  • Показване на подходящи отстъпки на Вашата аудитория.
  • Добавете и тествайте елементи, които насърчават продажбите.

Ефективна SEO стратегия № 9: Естествена мрежа за външни връзки

  • Изберете портали с добавена стойност. Външните връзки действат като одобрение, показвайки как други сайтове оценяват Вашето съдържание. Те отразяват както качеството, така и количеството на уебсайтовете, които намират Вашето съдържание за ценно.
  • Съсредоточете се върху писането на статии, които изглеждат органични и предоставят истинска стойност на читателите.
  • Умишлено избирайте страниците, към които задавате връзка, като се уверите, че са подходящи и полезни за Вашата аудитория.
External links for SEO optimisation.

Обобщение

Ако искате Вашият бизнес да бъде видим в резултатите от търсенето с Google, основният Ви приоритет трябва да бъде удобството за потребителите. Вярваме, че съветите в тази публикация в блога ще Ви помогнат да адаптирате своя електронен магазин към алгоритъма на Google и да постигнете успешен растеж!